Nyári napforduló ünneplése nőként

Mi a nyári napforduló spirituális jelentősége? Hogyan ünnepeljük nőként? Miért fontos egyáltalán erről beszélni? Ebben a blogbejegyzésben ezekre a kérdésekre találjuk meg együtt a válaszokat.

Nyári napforduló 2023

Évente kétszer van napforduló: egy nyáron, június 21-én, és egy télen, december 21-én. Ez a legrövidebb éjszaka és leghosszabb nappal, illetve a leghosszabb éjszaka és legrövidebb nappal ideje.

Most még a fény napjait éljük. Ez a természetben a nagy bőség időszaka, körülöttünk mindenhol virágok nyílnak, zöldellenek a mezők, gyümölcsök és zöldségek teremnek. Ugyanakkor a nap erejének csúcspontjához közeledve tudnunk kell: innentől kezdve az energia lassan visszahúzódik az élő természetbe, minden természeti lénybe.

A tomboló energia és bőség ideje még kitart, ugyanakkor az elengedés szelét megérezve ideje emlékeztetnünk magunkat a jelen pillanat átélésére és megünneplésére. Adjunk hálát mindenért, ami örömet okoz.

Ez a nyári napforduló spirituális jelentősége.

Nyári napforduló 2023

Hogyan ünnepeld a nyári napfordulót nőként?

Nyári napforduló és női szertartások

A nyári napforduló a népi hagyományokban a nagy ünnepek időszaka. A barátok és a család összejönnek, és nagy lakomákat, szertartásokat tartanak. Szezonális ételeket készítenek, tűszertartást szerveznek, zenélnek és szórakoznak.

Modern világunkban a nyári napforduló ünnepe meglehetősen háttérbe szorult, ugyanakkor dönthetünk úgy, hogy egyénileg, a tudatosság jegyében szertartást szervezünk magunknak. Ez az időpillanat ugyanis tökéletes arra, hogy a napforduló bőséges kreatív energiáját felhasználjuk.

Női szertartásodat fordíthatod a kreatív tervezésre, a teremtésre, ugyanakkor a lelkeddel való kapcsolódásra is. Összegyűlhettek többen nőként, hogy átbeszéljétek az év eddig történéseit, és közösen tervezzétek meg az elkövetkezendő időszakot.

Készíthetsz oltárt, meditálhatsz, kapcsolhatsz zenét, gyújthatsz gyertyát, füstölőt, sőt a természetben is eltölthetsz egy kis időt. A Nőiségem, ébredj! minitréningen megosztottam egy olyan eszközt, ami segíthet a természet kincseivel kapcsolódni, meditálni. Ajánlom szeretettel a nyári napfordulóra: https://ludanyibettina.hu/termek/noisegem-ebredj/

Női szertartásötletek

 • A nyári napforduló tökéletes arra, hogy hálát adjunk. Érdemes egyedül kimenni a természetbe, csukott szemmel, csendben a hála érzését megidézni.
 • A gyógynövények magas rezgéssel és energiával bíró természeti kincsek. Felhasználhatod őket a nyári napforduló akár füstöléshez, de készíthetsz belőlük teát is a szertartásodhoz.
 • Meditálj a naplementében.
 • Készíts oltárt, dekoráld Földanya kincseivel: virágokkal, gyógynövényekkel. Ugyanakkor díszítheted szalagokkal, gyertyákkal, kristályokkal, szobrokkal, sőt olyan szimbólumokkal is, amelyek számodra a fényt idézik meg.
 • A nyári napforduló az újjászületés, a megújulás és az önszeretet ideje. Ajándékozd meg a tested és a lelked azzal, amivel jólesik: egy langyos fürdővel, virágokkal, egy jóleső masszázzsal, aromafürdővel, illóolajos testápolással, pihenéssel, zenehallgatással.
 • Írj imát az év hátralévő részére. Használd a saját szavaidat, a lelked üzenetét.
 • Készíthetsz magadnak imafát vagy imaágat. Díszítsd fel, használj valamilyen szimbólumot, ami az élethez vagy a megújuláshoz kapcsolódik. Írd le a kívánságaidat, a céljaidat kis papírokra, majd kösd fel szalaggal a fára vagy ágra. Nyugodtan hagyd kinn a szabadban, semmi baj, ha az eső elmossa. A kívánságod él.

Önismereti kérdések a nyári napfordulóra

A szertartásod része lehet az önismereti kérdésekkel való munka. Gondold át, érezd meg, vagy írd le a válaszokat a következő kérdésekre:

 • Bár a nappalok mostantól egyre rövidülnek, hogyan tudnál még több fényt csempészni az életedbe? Mi jelenti számodra a fényt?
 • Mi tölt fel? Mitől érzed a lelkesedést, a szenvedélyt?
 • Milyen érzések kapcsolódnak a fényhez, és milyenek a sötéthez? Mit üzen ez neked?
 • Hogyan tudnád a napforduló kreatív energiáját felhasználni az életedben?
 • Milyen érzés volt szertartást szervezni magadnak, és megünnepelni a napfordulót? Hogyan hozott közelebb a nőiségedhez?

Boldog nyári napfordulót!