Női szertartások május 1-jére

May Day, május 1-je, Beltane. Ez a nap legtöbb kultúrában nagy jelentőséggel bír spirituális és érzelmi értelemben is. Fontos része a női minőségeink megélésének, és természetesen egy újabb remek alkalom arra, hogy női szertartásokkal ünnepeljük magunkat és a természetet. Előbb azonban érdemes átbeszélni néhány kérdést. Többek között azt, hogy miért jelentős május 1-je? Mi a Beltane? Miért olyan fontosak a női szertartások?

Női szertartások

A szertartások a nő életének fontos részét képezték már a kezdetek óta. Ahogy eltávolodtunk a természeti népek életmódjától, úgy koptak ki ezek a szép ünnepek is az életünkből. Ma már nagyon kevesen tudják, micsoda jelentőségük van a szertartásoknak.

Egyrészt összehozz az embereket, a nőket. Ugyanis ezeket a szertartásokat régen női körben ünnepelték. Megállítják egy kicsit az időt, behozzák az életünkben a női szentséget, a női misztériumok energiáját, és egy olyan erőt ébresztenek fel bennünk, amelyeket nagyon nehéz szavakkal kifejezni.

Azt látom, hogy rengeteg nő keresi a nőiességét manapság. Nem véletlenül. Hiánya űrt hagy bennünk, amit szeretnénk betölteni. Ezt tehetjük káros, ugyanakkor gyümölcsöző módon is: könyvekkel, tanulással, női körrel, szertartásokkal.

Női szertartások május 1-jére

Nőiesség felébresztése

A nőiesség felébresztés egy folyamat. Elkezded csinálni, elkezdesz visszakapcsolódni a női hagyományokhoz, és idővel azt veszed észre, hogy egyes részeid kicsíráztak, majd hamarosan virágot hoznak.

Ezeknek a női hagyományoknak a része a természettel való érintkezés, az ünnepek, szertartások visszacsempészése a hétköznapokba, a tanulás a nőiességedről, a testedről, a lelkedről, a mérföldkövek szent idővé tétele, részvétel a női körökben, vagy épp egy kis énidő szakítása a jelentős napokon, mint amilyen a május 1-je is.

Ehhez jön hozzá a generációs nőiességünk felfedezése, kitisztítása, és minden olyan hitrendszer oldása, amely akadályozza azt, hogy megélhessük a nőiességünket.

Május 1-jei magyar néphagyományok

Meleg szívvel gondolok a tényre, hogy bár meglehetősen eltávolodtunk sok életet adó, gyarapító dologtól, azért a májusfa állítása még mindig jelen van az életünkben. Ez a nap ugyanis nemcsak a munka, hanem a szerelem és a termékenység ünnepe is.

A legények májfát állítottak azoknak a lányoknak, akiknek udvaroltak. A házak is színkavalkádba öltöztek, amikor zöld ágakkal és virágokkal díszítették fel őket.

Noha a Beltane egy kelta fesztivál, és meglehetősen távol áll a magyar népszokásoktól, mégis érdemes beszélni róla. A spirituális és érzelmi jelentősége ugyanis meglehetősen mély, ezért érdemes megízlelni.

Beltane ünnepe

A Beltane egy kelta fesztivál, amelynek során a fény és a meleg visszatérését ünneplik. Itt jegyezném meg, hogy a szertartások azért is jelentősek, mert pozitív érzéseket ébresztenek bennünk, és pozitív rezgésekkel emelik az energiánkat.

Visszatérve: örömteli időszak ez a kelta évkörön, ugyanis május 1-je jelzi a föld termékenységének növekedését. Hiszen a szemünk előtt tér vissza a zöld szín a természetbe, és jelennek meg a gyönyörű virágok, amelyek kedvesen ontják illatukat.

Beltane azért is jelentős, mert az egyik kulcsfontosságú témája, hogy a lelket és a lélekkel való kapcsolódás visszaszőjjük az életünkbe, a hétköznapokba. Az ünnep arról is szól, hogy tartsd nyitva a szívedet, és ünnepeld a szeretet minden formáját.

Női szertartások május 1-jére

  • Ezen a napon érdemes átgondolnod a következő kérdéseket: Mi ad energiát? Mi tölt el szenvedéllyel? Mi inspirál? Mi emeli a rezgésed? Mi késztet arra, hogy még fényesebben ragyogj? Mi okoz örömet a lelkednek?
  • Földanya engedélyét kérve szedhetsz faágakat az otthonodba, és feldíszítheted színes szalagokkal a termékenység, a szépség és a gyarapodás jegyében.
  • Május 1-jén az elengedés jegyében is csinálhatsz szertartást. Írj össze mindent, ami nem szolgál, ami nehéz, amit szeretnél elengedni, legyen az érzelem, szokás, mérgező emberek, vagy bármi, ami csak viszi az energiáidat, majd égesd el egy üstben.
  • A védelem jegyében szórd körbe virágszirmokkal azt a helyet a házban, lakásban, ahol a legtöbbet vagy. Adj hálát.
  • A meditáció egy remek módja a szertartások energetizálásának. A Földanya szíve meditációval megízlelhetjük azt az erőt, ami az egész világon jelen van: https://ludanyibettina.hu/termek/foldanya-szive-meditacio/ Összekapcsolódhatunk a legfemininebb energiával, és behívhatjuk az életünkbe.

 

Szeretettel,
Bettina