Mi a női kör?

A női kör egy olyan feltöltő, gyógyító, kicsit spirituális, mégis nagyon kézzelfogható és hétköznapi közeg, ahová a nők meghatározott céllal járnak. Régen a női körök máshogy néztek ki, mint ahogy manapság, ugyanakkor egy valami örök ezekkel kapcsolatban: a szentség és a megszentelt tér, ahol minden nő önmaga lehet.

Szeretném, ha minél több nő tapasztalhatná meg, mekkora erő is lakozik egy női körben. Egy dolog ugyanis írni róla, a másik pedig a saját bőrünkön megtapasztalni. A szavak kevesek ide, én mégis igyekszem átadni nektek, mi is a női kör.

Belépés a női körbe (Fotó: Józsa Virág)

Mi a női kör?

Egy olyan megszentelt közeg, ami évszázadok (sőt, évezredek) óta szerveződik a nők által. Van egy film, ami gyönyörűen bemutatja a női körök működését, ez pedig a Vörös sátor. Ez a közeg mindig megvolt, létezett, és menedéket adott a nőknek. Olyan természetes volt, mint a légzés. Mindenféle erőfeszítés vagy szervezés nélkül volt jelen az egy kommunában élő nőknek.

Manapság a női köröket meghatározott céllal és szándékkal szervezik. Nem természetes részei a nő életének – legalábbis a jelen pillanatban nem. Én nagyon szeretném, ha a női kör együtt lélegezhetne a természettel és a társadalommal, és mindig jelen lenne.

A 21. századi női körök nagyon sokfélék. Vannak mindig nyitott szervezésűek, vannak zártabbak, ahol a nők már megszokott, egymást megismert csoportja találkozik időről időre. A körök témája is sokszínű, és jellemzően a női léthez kapcsolódik: szexualitás, anyaság, nővé érés, szertartások, rítusok, kapcsolódás, beavatások stb.

A női köröknek van egy úgynevezett körvezetőjük, egy facilitátor, aki a szervezés és az összefogás ellenére is azonos a körtagokkal. Épp ezért hívják körnek: mindenki egyenlőként van jelen.

Mi történik egy női körben?

Erre a kérdésre nehéz válaszolni, ugyanis a válasz nagyban függ a kör milyenségétől és tematikájától. Nagy általánosságban azért beszélnék róla. Nők egysége a női kör, amely mindig sajátságos energiával rendelkezik a benne lévő nők által. Fizikailag vagyunk együtt azért, hogy töltődjünk, gyógyuljunk, kapcsolódjunk, fejlődjünk.

Az első női körös élményem nagyon meghatározó volt. Ott lenni… jelen lenni önmagában… nem is tudom, mi a jó szó. Felemelő volt. Gyógyító, nyugtató. Mintha hazataláltam volna. Igen, azt hiszem ez illik ide a legjobban.

Mint az otthon.

Pedig olyan nőkkel voltam együtt, akiket nem ismertem. Mégis olyan volt, mintha mindig is egymást kerestük volna, mindig is együtt lettünk volna. Na, pontosan ilyen megérkezni egy női körbe.

Mire számíthatsz?

Noha a tematika mindig más, biztosan lesz beszélgetés, megosztó körök. A meditáció és a vizualizáció is olyan eszközök, amelyek meg szoktak jelenni a körben. Én nagyon szeretek füstölőt használni, illóolajokat, ásványokat és imádom a zenét!

Fontosnak tartom a hangulat megteremtését, ezért mindig használok női énekeket, női zenéket. Szeretem, ha együtt építjük meg az oltárt és a virág- vagy ásványmandalát, ami a kör középpontja lesz. Ezt üljük körbe.

A kártyahúzás is egy olyan eszköz, amit be szoktak vetni, de lehet még: felolvasni egy könyvből, eseteket bedobni és megbeszélni, nagy női tanításokat átbeszélni, saját tapasztalatokat megosztani. Ugyanakkor egy női kör lehet főzőkör, női archetípusokat megismertető kör, illóolajakkal vagy gyógynövényekkel való kapcsolódás, tanulás róluk.

Lehet, hogy a facilitátor behoz énekeket, amiket együtt énekeltek el, vagy épp különböző írásos vagy eljátszós feladatokat. A modellezés is egy jó eszköz, amire van egy remek példám. Blessingway ünnepeken szokott megjelenni: a nők egymással szemben állva egy kaput csinálnak a kezükkel. A kismama elkezd áthaladni a kapukon, amelyek a különböző életszakaszokat jelölik. Végül így lép bele az anyaságba.

Blessingway képzés @tina.moderngoddess

Miért hasznos a női kör?

Tanulás, tapasztalás és kapcsolatok

Erről órákat tudnék beszélni, most mégis igyekszem lerövidíteni a mondandómat, hogy ne legyen túl hosszú ez a bejegyzés. 😊 Az egyik kézenfekvő válasz a tanulás. Egy női körben mindig tanulhatunk valami újat. Ráadásul a szinkronicitás törvénye miatt talán pont valami olyan fog elhangzani, amire épp abban a pillanatan szükséged van.

A másik a tapasztalatmegosztás. A mindennapokban eléggé beszűkülünk. Ennek több oka van, amibe most nem mennék bele. Viszont a beszűkülés hatására elkezdhetjük fekete-fehéren látni a világot. A szűk gondolkodás nem engedi, hogy olyan lehetőségekre vagy megoldásokra is rálássunk, ami túlmutat a tudattalan mechanizmusainkon. Egy női körben a tapasztalatmegosztással rengeteget segíthetünk egymásnak, kitágíthatjuk egymás látómezejét csak azzal, hogy elmesélünk egy történetet.

Megemlíteném még a kapcsolatokat. A női körben olyan embereket ismerhetsz meg, akikkel öröm lehet kapcsolódni. Sokaknak problémája, hogy a környezetében nem talál olyan nőket, akik megértenék, akik pozitívak, akikkel összekarolhatnának. Viszont egy női körben új kapcsolatokra, új barátságokra lehet szert tenni.

Megpihenés és kiszakadás

A női körben van helye a sírásnak, az elérzékenyülésnek, a szomorúságnak, a zavarnak, a haragnak. Minden érzelmet kiadhatsz magadból, ami épp a szívedet nyomja. Ezáltal óriási felszabadulást élhetsz meg.

Itt nem kell megfelelned, levetkőzhetsz minden szerepet, ami a hétköznapokban rajtad van. Ugyanakkor egy női körbe a negatívitást nem hozzuk be. Elfogadás és szeretet van. Ez a két minőség adja a körök alaprezgését. Pontosabban: az a jó, ha ezek a minőségek adják a kör alaprezgését.

Szóval egy körben megpihenhetsz. És a legjobb benne, hogy az energia miatt olyasmit is megtapasztalhatsz, amit nem tudsz szavakba önteni. Jó érzéseket. Mintha valami történne benned, valami változna, amit nem tudsz megfogalmazni, de érzed a szívedben, érzed a lelkedben.

Önismeret és tudatosság a női körben

A női körben ezeken túl új énrészeid kerülhetnek a felszínre. Megismerhetsz valamit magadból, amit eddig nem láttál. Új szenvedélyek alakulhatnak ki, mélyülhet a tudatosságod, az önismereted. Azt gondolom, hogy ez is mérhetetlenül fontos.

Tulajdonképpen én azt látom, hogy az egyéni fejlődés és oldás mellett elengedhetetlen a női körben való gyógyulás. Épp a csoport energiája miatt. A tudatos önfejlesztés szerves részévé emelném a női körökhöz való csatlakozást. És pontosan ezen dolgozom, ezért szervezek női köröket.

Látom, hogy vannak visszatérő témák, nehézségek az ügyfeleim életébe, amelyeket nagyon jól fel lehet dolgozni egy női körben. Nemcsak azért, mert kibeszélheted magadból, hanem mert új megvilágításba is kerülhet benned mások tapasztalatai alapján. Mindemellett ott van az a energia, amely tisztít, emel, gyógyít.

Spirituális eszközök egy szent térben

A női kör egyszerre spirituális és hétköznapi. Sokaknak a spiritualitás elcsépeltnek tűnik. Megfoghatatlannak, humbugnak, és olyanok is vannak, akik összekapcsolják olyan fogalmakkal, ami már inkább varázslatnak hat. 😊 De a női kör nem ilyen.

Használ spirituális eszközöket, igen, ugyanakkor mégis nagyon hétköznapi. A virágmandala közös megépítésénél például egy szépséget viszünk a térbe, és olyan női minőségeket aktiválhatunk, mint a kreativitás, a szépérzék. A lélek ettől szárnyal. Pedig egy nagyon kis egyszerű gyakorlatról beszélünk. És ettől a szépségtől, a női énekektől, a jelenlétünktől lesz szent a tér.

Ezek a kis szertartások fontosak a nő életében. A nőiességünknek, a lelkünknek szüksége van rá. Sokaknak már ez is spirituális. És ez is rendben van. Most még talán az. Valami, ami nagyon légből kapottnak tűnik. De remélem, el fogunk jutni oda, hogy a lélekemelő szertartások visszatérnek a hétköznapokba.

Női kör Budapesten

Most már talán körvonalazódik benned, milyen is egy női kör. Lehet, hogy a lelked egy részét meg is szólította ez a leírás. A valódi élményeket ugyanakkor a tapasztalatok fogják megadni neked. Ezért szeretettel meghívlak a női körömbe.

Az események havonta ismétlődnek, és minden alkalommal egy adott témára húzom fel őket. Ezekről a webshopban találsz bővebb információt az „aktuális programok” résznél: https://ludanyibettina.hu/shop/

Érkezhetsz előbb is a női körbe, így lesz lehetőséged együtt megépíteni a kör oltárát és virágmandaláját. Csatlakozhatsz később is, amikor megkezdődik a beléptetés ebbe a megszentelt térbe. A 3-4 óra együttlét után te magad kapcsolódhatsz össze a lelkeddel, és nézheted meg, milyen változások történtek a női szentség által.

Várlak!