Párkapcsolati kommunikáció: hibák és megoldásaik

A párkapcsolati kommunikáció egy olyan terület, amellyel minden párnak érdemes lenne foglalkoznia. Ugyanis a megfelelő kommunikációval rengeteg konfliktust és félreértést tudnánk megspórolni. Igen ám! Csakhogy: mi számít megfelelő kommunikációnak? Mire érdemes odafigyelni? Ezt fogjuk egy picit átnézni.

Párkapcsolati kommunikáció négyszemközt

Az egyik fontos dolog, amit ki szeretnék emelni, hogy a párkapcsolati kommunikáció mindig négyszemközt zajlik. Rengeteg történetet hallok azzal kapcsolatban, hogyan folynak bele a szülők, vagy hogyan rángatják bele őket a felek.

Bárhogy kerülnek is bele, a lényeg: nincs ott a helyük! Nincs párkapcsolati kommunikáció hat meg nyolc szem között. Ezt felejtsük el! Túl van egy határon ez a fajta konfliktuskezelés. Nem vagyunk már hatévesek, hogy a szüleink segítsenek megoldani a nehézségeinket. És egyébként is… Abba elfelejtünk belegondolni, hogy ha ennyire belefolyik akár egyik, akár másik szülő a kapcsolatba, akkor…

Szerinted „csak ketten fekszetek” a hitvesi ágyban?

Mit gondolsz, van egészséges intimitás a kapcsolatban?

Szerinted megvan a biztonságos, intim egység közöttetek?

Szerinted rendben vannak a határaitok?

Segítek! Nem, nem csak ketten fekszetek a hitvesi ágyban. A fizikai síkon igen, de energetikailag minimum hatan vagy nyolcan… Nem, így nincs egészséges intimitás a kapcsolatban. Nem, így nincs egészséges, biztonságos egység sem. És nem… nincsenek rendben a határok.

A párkapcsolati kommunikáció egy olyan terület, amellyel minden párnak érdemes lenne foglalkoznia.
A párkapcsolati kommunikáció fontossága

Határtartás a párkapcsolatban

Azt szoktam mondani, hogy a tanácsot kérik. A kéretlen tanács rugalmatlan határokra utal mindkét fél részéről: aki adja, és aki fogadja. Nem azt mondom, hogy teljesen ki kell zárni a szülőket, és kerüljétek el őket jó messzire. Nem erről van szó.

A konfliktusaitokat ti oldjátok meg. A nehézségeket ti kezelitek. A céljaitokat ti beszélitek meg. Ehhez – nagyon szigorúan fogalmazva – senkinek nincs semmi köze. Ha felmerül egy kérdés, amiben segítségre van szükségetek, akkor lehet tanácsot kérni. 🙂

De nagyon fontos: legyenek tisztázva a határok, különben az intimitás és a kettőtök jó viszonya fogja bánni. Nem egy félrelépés hátterében van az, hogy a szülők túlságosan belelógnak a kapcsolatba. És ilyenkor szokták a félrelépőt okolni… Nem azt mondom, hogy oké a félrelépés, hanem azt, hogy érdemes a nagy képet nézni.

Nem mindenki tűri el, hogy a szülők (anyós, após) ennyire a nyakán vannak, és jogosan. Ő téged választott. Veled akar kapcsolatban lenni, és nem egy „3in1 csomagra szerződött”.

„Én próbálok kommunikálni” esete a párkapcsolatban

Nem mindegy, hogy próbálod, vagy tényleg csinálod. A kiabálás nem párkapcsolati kommunikáció, ahogy a vádaskodás sem. Ha a másik fél nem hallgat meg, kilép a beszélgetésből, vita lesz a vége, annak sok oka lehet.

Néhány…

  • Énközlés helyett minden mondatban ott van az, hogy Te, Te, Teeeteteteteteeee!!! A „bezzeg te így meg te úgy” nem kommunikáció. Hibáztatásnak hívják. Meg felelősség áthárításnak.
  • Nem a megfelelő időpontban történik. Példa: ha a párod éppen hazaesik a munkából, és te odaállsz elé, hogy beszélgessünk… hát! Sok sikert!
  • Túlságosan mélyen érint titeket a téma érzelmileg. Ilyenkor könnyebben elszabadulnak az indulatok. Ezért mondom mindig azt, hogy ha képtelen vagy higgadt maradni egy adott témában, érdemes rá Theta Healing oldást kérni, mert ott van valami, ami triggerel. Jellemzően a múltból ragadt be valami. Lett ott egy seb, amit a párod akaratlanul folyton megérint, és ez fáj. Tehát lehet, hogy a jelenben vele kiabálsz, de egy múltbéli dolog miatt. Ez nem annyira fair, ugye?
  • A játszmák jelenléte is nehezítheti a kommunikációt. Sokszor megjelenhet a mártír, az áldozat, az agresszor, az „én mindent megteszek, bezzeg te…” jelenség, és sorolhatnám. Tulajdonképp ez sem kommunikáció, hanem játszam.
  • Az empátia hiánya. Csak az a fontos, hogy vele mi történt, és eszedbe sem jut figyelembe venni a másikat.

Mi lehet a megoldás? Tanulás, tapasztalás, tisztulás. Nem tudod kikerülni. Viszont egy kis energiabefektetéssel egy tök jó kis kapcsolódás tud születni. Ha van erre lehetőségünk, akkor miért ne éljünk vele, nem igaz? Mit számít egy kis tanulás, ha utána évtizedekig profitálsz belőle? 🙂

Tudatosság a párkapcsolatban

Egy kis odafigyeléssel, egy kis tudatossággal szép eredményeket lehet elérni. Mindemellett pedig nagyon fontos az őszinteség. Merjük kimondani mindazt, ami a szívünkön van. Be lehet vallani, mennyire nem vagyunk kompetensek ebben a kommunikáció témában… El lehet mondani, hogy igyekszünk.

A másik tudtára lehet adni, hogy kiszolgáltatva érezzük magunkat bizonyos helyzetekben. Meg lehet mutatni magunkat őszintén. Ez a legjobb, amit tehetünk. Lehet, hogy a másik fél elutasítással reagál, vagy marad bezárkózva, viszont az meg az ő döntése. Idővel talán nála is szépen megváltozik a hozzáállás. Sokat számít, ha pozitív példát lát tőled.

Sokszor hangsúlyozom, hogy a változást nem lehet senkire ráerőltetni. Példamutatással, önmagunk fejlesztésével, a traumák, hitrendszerek oldásával viszont mi változni fogunk. Más lesz az energiánk, tehát az emberek is máshogy fognak reagálni ránk. Én ezt a saját bőrömön tapasztaltam, és mások is erről számolna be. Próbáld ki te is!

Türelem a párkapcsolatban

Szerintem mostanra már te is látod, hogy a párkapcsolati kommunikáció nemcsak a beszélgetésről szól. Ez sokkal összetettebb téma:

  • helyes kommunikáció
  • egymás ismerete (női és férfi különbségek)
  • saját traumáid, hitrendszereid oldása
  • játszmák fülöncsípése
  • örökölt párkapcsolati minták

Én sem tudtam semmit… És szerintem ez nem túlzás. Viszont pontosan azt tettem, amire téged is biztatlak: tudás, tapasztalás, tisztítás. Olyan konfliktusok szűntek meg egyik pillanatról a másikra, amelyek miatt azelőtt rengeteget szenvedtünk mind a ketten.

Talán nálatok is vannak olyan folyamatosan ismétlődő minták vagy konfliktusok, amelyek mérgezik a közösen töltött időt. Ne söpörjétek tovább önmagatok előtt. Induljatok el a megoldás felé. Olyan gyönyörű egység a párkapcsolat. Ne hagyjuk, hogy a tudáshiány miatt menjen tönkre.

Tudom, elsőre nagyon soknak tűnhet mindez, de valójában egyáltalán nem ennyire vészes a helyzet. 🙂 Egy kis tudással, egy rövidke workshop anyagának meghallgatásával máris közelebb kerülhetsz a szintlépéshez. Baba-lépésekkel haladva, folyamatában pedig egy gyönyörű kapcsolódássá formálódhat az, ami köztetek van.

Köteleződj el a kapcsolat mellett, és minden nap tegyél valami picit érte. Nem kell óriási lépésekben gondolkodnod. Minden nap tegyél meg egy pici baba-lépést, és meglásd, hogy ezek összeadódnak majd. Légy türelmes önmagaddal, a pároddal. Gondolj arra, hogy te választottad őt. Szeretetből vagy vele.

És vajon mit tenne most a szeretet?

Kommunikációs légkör megteremtése

  • A legjobb pillanat az, amikor mind a ketten higgadtak vagytok. Idegesen nem lehet semmit megbeszélni. Ha összeszólalkoztok, akkor kérjetek időt, szünetet. Tudatosság, ahogy írtam az előbb… „Idegesen nem jutunk semmire. Higgadjunk le, tartsunk szünetet.”
  • Fókuszáljatok egymásra. Ne menjen a tévét, ne legyen mobil a szobában. Csak ketten vagytok.
  • És legyetek ténylegesen csak ketten! Se anyuci, se apuci, se tesó, se a szomszéd Marika néni, se senki. Csak ketten.
  • Hozzatok tényeket. A „tiszta idióta vagy már megint” nem tény. Az viszont igen, hogy „most felemelted a hangod”.
  • Énközléssel kommunikáljatok, és mondjátok el az érzéseiteket.
  • Érdemes tanulni róla, hogyan kezeli a stresszt a férfi és a nő. Erre van egy jó kis anyagom, amit ITT ÉRHETSZ EL!
  • Az empátia nagyon fontos. Lehet, hogy neked vannak sérelmeid, de valószínűleg a párodnak is. És sokszor félreértésekből születnek.
  • Az őszinteség elengedhetetlen.
  • Néha érdemes meggyőződni arról, hogy biztosan jól adtad-e át a szavaidat. Nyugodtan vissza lehet kérdezni.
  • Ne feledkezzünk meg a másik álláspontjáról sem. Amikor elmondjuk a sajátunkat, meg lehet kérdezni: „És te mit gondolsz?” Vagy: „Mit szólsz ehhez?”
  • Legyünk nyitottak a másik szavaira, megoldásaira.
  • Olykor jobb, ha csendben maradunk. Hagyjuk beszélni a másikat, hadd mondja ki ő is, ami a szívét nyomja. Hallgatni arany, ahogy a mondás tartja. Az empatikus hallgatás pedig egy képesség, amit érdemes fejleszteni.

Szívből jövő párkapcsolati kommunikáció

Nem mindig tudom magam ehhez tartani, de tény, hogy ez a stratégia válik be a legjobban: szívből élni, szívből beszélni. Szerintem ez a legnagyobb ajándék, amit önmagunkért vagy a párunkért tehetünk.

Beszéljünk szívből.

Kommunikáljunk szívből.

Sok mindent lehet tanulni a párkapcsolati kommunikációról, de minden praktika és tanács csak akkor ér valamit, ha szívből oda tudjuk tenni magunkat a szerelmünk elé. És lehet, hogy még így is félremegy a kommunikáció. Ez benne van.

Légy türelmes vele és magaddal is. Semmi baj, ha nem sikerül, ha összekaptok, ha nem úgy sül el. Egyszerűen ilyen az élet. Az sem jó, ha nagyon ráparázunk, és egy isteni, semmi konfliktus állapotot próbálunk elérni. Ilyen nincs, úgyhogy ne tűzz ki magad elé elérhetetlen célt. Csak magadnak ártasz vele.

Nyugodtan írj, ha úgy érzed segítségre van szükséged. Nőként gyakran hisszük azt, hogy mindent egyedül kell megoldanunk, de ez nem igaz. Egy rövid beszélgetés is tud adni annyi muníciót, amennyivel óriási változásokat lehet elérni.

Várlak szeretettel a Facebook-oldalam kedvelői között!