A tavaszi napéjegyenlőség lelki jelentősége

A természeti rituálék mindig fontos szerepet töltöttek be a nők életében. Olyan jelentős eseményekhez (is) kapcsolódtak, mint a telihold, a naplemente vagy a tavaszi napéjegyenlőség. Ez utóbbihoz közeledve már most érdemes hangolódnunk, és tervet készíteni, hogy jó érzéssel ünnepelhessük meg ezt a jeles alkalmat. Ez a blogbejegyzés ebben fog neked segíteni, ám előbb tisztázzuk, mi is az a napéjegyenlőség.

A tavaszi napéjegyenlőség

Napéjegyenlőség évente kétszer fordul elő: ősszel és tavasszal. A nappal és az éjszaka megközelítőleg egyenlő hosszóságú, tehát 12 óráig van világos és 12 óráig van sötét. A tavaszi napéjegyenlőséget más néven Ostarának is hívják. Az Ostara valójában egy ősi kelta ünnepet jelöl, az igazi tavasz első napja, a magvetés ideje.

Az őszi napéjegyenlőség megfelelője pedig a Mabon. Ez a télre készülődés, a visszavonulás, a lelassulás, a pihenés ideje. A beérett termés, a szüretelés időszaka, Földanya ünnepe.

2023-ban a tavaszi napéjegyenlőség március 20-ára, hétfőre esik. Az új élet kezdetét, kivirágzását ünnepeljük. A megújulás, a virágba borulás ideje ez, amit magunkban is érezhetünk, tapasztalhatunk. A sötétebb téli hónapok után jó végre a fényben lenni, a nap felé fordítani az arcunkat.

A tavaszi napéjegyenlőség lelki jelentősége
A tavaszi napéjegyenlőség lelki jelentősége

A szándékok megfogalmazása

A tavaszi napéjegyenlőség tökéletes alkalom arra, hogy megfogalmazzuk a szándékainkat az év hátralévő részére. Miért vagy hálás az életedben? Miből szeretnél még többet teremteni? Mit szeretnél létrehozni? Mi mindent szeretnél megtapasztalni ebben az évben?

Legyen szó egy projektről, egy egészségi állapotról, egy testalkatról, egy régóta dédelgetett álom megvalósításáról, egy utazásról és sorolhatnám a példákat. Azt javaslom, hogy fogj egy papírt és egy tollat, és írd le a fentebb feltett kérdésekre a válaszokat.

Közben pedig érdemes olyan tevékenységeket vagy célokat is megjelölni, amelyek segítenek neked megtapasztalni a tavasz és az elkövetkezendő nyár örömét, melegségét és nyüzsgését.

A tavaszi napéjegyenlőség spirituális megünneplése

Mára a spirituális szó elcsépelté vált, és valami olyat jelöl, amit az emberek nem feltétlenül értenek vagy éreznek magukénak. Pedig semmi földön túli dolgot nem jelent ez. Sőt, valójában nagyon is fontos, hogy időt szánjunk a spiritualitásra. Épp a lelkünk miatt.

Számomra ugyanis ez azt jelenti, hogy kapcsolódom a lelkemmel, meditálok, befelé figyelek, kristályokat használok, vagy illóolajok erejében töltekezem. Közben igyekszem visszakapcsolódni ahhoz a női erőhöz és bölcsességhez, ami több száz évvel ezelőtt még természetes volt.

Ma már nem az. Ma már dolgoznunk kell azon, hogy a női ösztöneink vezessenek, és meghallhassuk a lelkünket. A tavaszi napéjegyelőség egy remek alkalom erre. Ahogy az elején is írtam: a női léleknek különösen fontosak a természeti ünnepek.

Lélekápolás a tavaszi napéjegyenlőség idején

A lelked mindig beszél hozzád. Minden nap, minden pillanatban. Csakhogy jellemzően nem halljuk, nem figyelünk rá. A külvilág zaja túl hangos, a fókuszunk azon van. A lélek viszont nem hangos. Halkan, könnyeden suttog hozzánk, amit így – ebben a zajban – képtelenség észre venni.

Az egyik jó módja a lélekápolásnak a kézzel írás. Mindössze papírra és tollra, na meg persze egy csendes helyre van szükséged hozzá. A következő kérdéseket érdemes megválaszolnod: Mi pezsdít fel? Mitől repes a lelked? Mitől érzed magad kiegyensúlyozottnak és harmonikusnak? Hogyan élveznéd a tavasz energiáját?

Készíthetünk magunknak oltárt is, amit időről-időre átalakíthatunk, kiegészíthetünk új elemekkel is. Most, a tavasz kezdetén tehetünk rá virágokat, mindig hozhatunk frisset a vázánkba, vagy ásványokat, kártyákat, szobrokat, gyertyákat, vagy olyan szimbólumokat, amik az újjászületést jelentik számunkra. Használj bátran tavaszi, virágzó, ragyogó színeket és tavaszi elemeket.

A szándékaid megfogalmazása is lehet rituális gyakorlat. Elkészítheted az oltárt, csinálhatsz magadnak egy finom teát, aztán leülhetsz összeírni a szándékaidat, a céljaidat, ahogy korábban említettem. Tehetsz be inspiráló, meditációs zenét, és meditálhatsz a kedvenc kristályoddal is.

Készíthetsz kristályhálót vagy tavaszi mandalát virágszirmokból, ásványokból, és meditálhatsz a háló vagy mandala mellett. Kirakhatsz körben kristályokat, és beülhetsz a kör közepébe is meditálni. Az a fontos, hogy csinálj valamit. Ha csak tizenöt megszentelt percre futja a napból, akkor használd ki azt a tizenöt percet.

Apró lépések és apró cselekedetek fontossága

A kristályháló készítése és a virágszedés nem tűnik világmegváltó dolognak… Valóban nem oldja meg a hétköznapok problémáit. Ugyanakkor a lelked töltődik tőle. Ez fontos a nőnek. A színek, az illatok, a virágok, a természet, a nap, Földanya, a fák, a kristályok, a ragyogó dolgok, az ünnepek, a szertartások.

Azt mondom, hogy figyeld meg magad. Csinálj valamit 21 napig, amivel a lelkedet töltöd. Legyen a kezdőpont a tavaszi napéjegyenlőség, mint ünnep. Majd írd le magadnak, az eredményeket, hogy mit tapasztalsz. És nem kell minden nap félórákat meditálni. Tévhit, hogy a hosszadalmas, nagy előkészületeket igénylő dolgok számítanak igazán. Nem. Sokkal fontosabb a rendszeresség: inkább meditálj naponta öt percet egy ásvánnyal, mint hetente egyszer egy hosszabbat.

A szépség megélése, megalkotása (egy kristályhálóval, mandalával, oltárral) puhítja a lelket. Ajándék az a megszentelt idő, amit ilyesmivel tölt a nő. Mivel a tavaszi napéjegyenlőség az új kezdetekről szól, tehetsz egy sétát a virágzó természetben, ültethetsz virághagymákat, megfogalmazhatsz egy imát magadnak a napfelkeltében. Az a fontos, hogy A LELKED SZERINT CSELEKEDJ.

Ha meditálni szeretsz, akkor meditálj. Ha te inkább a napfelkeltés sétát imádod, akkor tedd azt. Ha szeretsz kártyát húzni, akkor húzz kártyát. Szabd magadra ezt az ünnepet, alkoss egy rituálét, és tervezz meg egy olyan szokást, amit minden nap csinálsz. Először csak 21 napig, aztán egy életen át. Mert az apró, pár perces szokások fognak elvezetni oda, hogy valódi változásokat érhess el az életedben.

Női minőségek haldoklása

Ez nem egy szivárványos téma, de attól még ez van. Ez a valóság: haldoklanak a női minőségek. Ezért olyan fontos a szépség feltámasztása, megélése. A lélek ápolása, töltése. A nyugalom, a béke érzésének megteremtése.

Ha a lélek fel van töltődve, sokkal könnyebb a női minőségek megélése, működtetése is. Fáradtan, enerváltan, kimerülve nem tudsz nőies nő lenni. A női minőségek nem a kimerültségben virágoznak. Gondolj bele! Milyen virág tud kihajtani és ereje teljében ragyogni egy száraz, megviselt, kirepedezett földben?

Ezért is olyan fontos, hogy visszahozzuk az életünkbe az ünnepeket, a természettel való kapcsolódást, a szépséget, a női lélek töltését. Ideje ezt megtenni. Kezdd és folytasd apró, pici lépésekkel. Fókuszálj a rendszerességre, és sose legyél rest megajándékozni a lelked.

Várlak szeretettel az Igaz valónk Facebook-oldal követői között: https://www.facebook.com/igazvalonk

A női minőségeid felébresztése Theta Healing egyéni konzultációval

Női archetípusok mentorprogram a kiteljesedett női létért