Miért olyan népszerű manapság az önfejlesztés?

Miért népszerűsítik mostanában annyira az önfejlesztést? Miért folyik a csapból is ez? Mi egyáltalán az önfejlesztés? Ebben a bejegyzésben próbálom a lehető legegyszerűbben megközelíteni a dolgot. Szeretném, ha minden kérdésedre megkaphatnád a választ a témában.

Nézzük hát!

Tudattalan minták gyermekkori gyökerei

A Theta Healing technika, amit én használok azt mondja, hogy a gyermek 6-7 éves koráig nyitva van. Ez azt jelenti, hogy az agya theta tudatállapotban van, így éli az életét, sokkal fogékonyabb mindenre, szinte magába szív mindent, amivel érintkezik, ami történik vele. De ugyanezt mondja a pszichológia is: a gyerek a mintákból tanul, másolás útján sajátítja el az élet nagy dolgait, a kapcsolódást önmagához, a férfihoz, a női léthez, a munkához, a pénzhez, a kapcsolatokhoz stb.

A gyerek magába szívja az első 7 évben a tudást, a mintákat, anyuci, apuci dolgait, mindent, amit az iskolában, óvodában tanult eddig a korig, és ebből alakul ki a személyisége. Megfogalmazásból már láthatod, hogy ezekből a kapott dolgokból épül fel a személyisége, és nem a valódi emelkedik a felszínre. Hiszen ez a sok-sok tanult mechanizmus nem hagyja vagy épp lerombolja.

Programozások hálójában és a személyiségfejlesztés

Nagyon sokszor kapjuk meg gyerekként például (a szüleink szemüvegén át), hogy „az én kislányom milyen tehetséges mondjuk a rajzban, de egyébként a matek meg mennyire nem megy neki. Biztosan nem fog tudni egyetemre menni ilyen tudással, mi lesz ebből a gyerekből”. „Belőled aztán nem lesz semmi” – iskolában lehet ilyesmiket hallani, és attól függetlenül, hogy akkor már teljesen más fejlődési szakaszban vagyunk, ezek mély nyomot tudnak hagyni a tudatalattiban.

„Nem lesz belőled semmi, hülye vagy te ehhez, nem tudod megcsinálni, nézd csak meg xy-t, hogy ő bezzeg mindig 5-öst hoz haza az iskolából, mennyire nem megy neked a matek, menj különtanárhoz, hogy kehet így írni, rondán írsz”, és az ehhez hasonló ékes beszólások alapján épül fel tehát a személyiségünk.

Arról nem beszélve, hogy az élettel kapcsolatban is nagyon sok ilyen útravalót kapunk, mint például… „a pénz ördögtől való”, vagy „nézd meg apádat, már megint a kocsmába iszik, a férfiak semmirekellőek, tanuld meg lányom, hogy egy férfiban sem lehet megbízni”.

De sorolhatnám még: „legyen lányom egy jó állásod, szedd meg magad pénzzel, hogy szabad legyél, önálló legyél, ne kelljen egyetlen férfira sem támaszkodnod, legyél te mindig a legjobb, vagy a pénz mocskos, csak kemény munkával lehet pénzt keresni, a pénz mocskos, a gazdagok játékszere” stb.

Érezhető, hogy azért ezek a programozások milyen irányba tudnak terelni egy életet… Igen, egy egész életet… Szerencsére itt van nekünk az önfejlesztés!

Az önfejlesztés fontosságáról

Hitrendszerek oldása az önfejlesztésben

A fentebb felsorolt hitek belevésődnek az ember tudatalattijába. Még azelőtt, hogy a valódi személyiség ki tudna igazán virágozni. Később pedig ezek a hitrendszerek alakítják és határozzák meg az egész életet.

Én úgy szoktam ezt mondani, hogy ránk rakódik az út pora. Minél inkább nem foglalkozunk ezzel (a hitrendszerekkel, mintákkal), egyre vastagabb és keményebb lesz ez a porréteg.

Hogyan találhatnánk így meg, milyenek vagyunk igazából?

Saját harcok az önfejlesztés előtt

Annak idején én egy nagyon visszahúzódó gyerek voltam, és ezt nagyon gyakran meg is kaptam. Azt éreztem, hogy egy csomó mindenre nem vagyok képes, amire a korosztályom igen. Valahol a lelkem mélyén azt éreztem, hogy belőlem nem lesz semmi, mert ennyire visszahúzódó és introvertált vagyok. Önbizalomhiányban szenvedtem, önértékelési gondjaim voltak.

És itt jön be az önfejlesztés!

Ahogy elkezdtem ezzel foglalkozni, és elkezdtem ezt a rám rakódott sár- meg porréteget felrepeszteni és felszedni, úgy ki tudtak bontakozni azok a képességeim, amik egyébként a születésemtől fogva ott voltak, csak még nem volt alkalmuk kivirágozni. Olyan képességek, erősségek törtek felszínre, amiről tényleg soha nem gondoltam volna, hogy létezik, hogy tudom használni, hogy itt van bennem.

Mindig irigykedve néztem másokat, hogy „ó ő milyen magabiztos, ő milyen okos, csak szívja magába a tudást”. Nekem mindig az volt a hitem, hitrendszerem, hogy nehezen tanulok és könnyen felejtek. Ez a program meghatározta az egész életemet. Szerencsére most már tisztult belőlem, és épp ennek az oldásnak a hatására jöttem rá, hogy rengeteg tudás van bennem.

Erősségek és képességek

Az önfejelsztés hatására erősödött az önbizalmam, elkezdtem meglátni az értékeimet, sőt megérezni azt, hogy látni az értékeket és élni velük nem probléma.

Addig, ha arról volt szó, hogy én miért vagyok jó vagy miben vagyok jó, akkor mindig bűntudatom támadt. Felesleges fényezésnek és hencegésnek éreztem, pedig ez nem erről szól! Nagyon nem. Tisztában lenni az értékeinkkel, a képességeinkkel és az erősségeinkkel a sikereink alapját adja. Hiszen, ha nem tudom, miben vagyok jó, hogyan érhetnék el sikereket?

Ha jó vagyok valamiben, akkor azt tudjam! És igenis használjam!

Gyengeségeink rabságában és az önfejlesztés

Tévhit, hogy a rossz tulajdonságaink vagy a hibáink kőbe vannak vésve és nem lehetünk rájuk hatással. Ez nem igaz. Változtathatunk rajta. A gyengeségeket én jobb szeretem fejlesztendő területnek hívni. Épp azért, mert sokkal jobb így gondolni rá, és nem tűnik megmásíthatatlannak.

Ez a másik oka annak, miért szerettem bele az önfejlesztésbe. Felülemelkedtem olyan „gyengeségeken”, amikről azt hittem, hogy örök életemben hozzájuk leszek láncolva. Ilyen volt a bizonytalanság és a visszahúzódás is. Féltem megmutatni magam, és azt mondta, hogy „igen, én tudok neked segíteni”. De én ebbe nem nyugodtam bele, és téged is arra biztatlak, hogy ha valamin változtatni szeretnél, akkor tedd meg. 🙂

Ne azok legyünk, akinek…

  • a szüleink láttak minket.
  • a nagyszüleink, szüleink neveltek.
  • akikké a tanárok, óvónők formáltak.
  • akit nem tartottak adott esetben semmire; vagy jónak tartottak valamiben, de más valamiben meg rossznak.

Én ezt úgy szoktam mondani, és szerintem ez egy nagyon szemléletes és jó fogalom, hogy ne mások szemének tükrén át létezzünk, hanem legyünk azok, akik vagyunk és akiknek lennünk kell ebben az életben.

Az önfejlesztés egy lehetőség

Az élet a folyamatos fejlődésről szól, és ezért szép az önfejlesztés, mert sosem tudhatod, milyen ajándékot kapsz legközelebb. Elmész egy oldásra, vagy eljössz hozzám egy oldásra, vagy elkezdesz dolgozni egy coachcsal, vagy elmész egy tanfolyamra, és nem tudhatod, milyen előnyöd fog abból származni. Milyen meglepetésben lehet részed, milyen fantasztikus dolog fog kiderülni rólad, a személyedről, hogy mi van még ott benned, amiről nem is hinnéd, hogy ott van.

Szerintem ez hatalmas ajándék, és azt gondolom (eszerint élem én is az életemet), hogy az önfejlesztés a kezünkben…

…egyrészt lehet eszköz arra, hogy jobbá tegyük az életünket,

…másrészt egy hatalmas ajándék.

Hiszen nézz vissza az idővonalon. A múltban nem volt ennyi eszköz az emberek kezében, amivel jobbá tehették volna az életüket, emélyülhettek volna önmagukban és fordíthattak volna a sorsukon.

…harmadrészt pedig támasz is, amihez bármikor fordulhatunk.

Illetve egy kiváló lehetőség, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki az életünkből, és hogy tényleg megtanuljuk megélni az életet, és ne egy kötelező feladat legyen. Ezzel a szemlélettel a nagyszüleimnél találkoztam, hogy feladatok, feladatok, szenvedés, szenvedés, munka, munka, háztartás, munka, gyerekek, feladat, ezt kell megcsinálni, kipipálandók. Így pörögtek bele egy erőltetett, átszenvedett életbe. Ezt örököltem én. Hogy az élet egy szenvedés. A Theta Healingnek és az önfejlesztésnek köszönhetően szerencsére sikerült kioldanom magamból.

Remélem sikerült tágítanom a szemléletmódodat, a nézőpontodat az önfejlesztésről, és most már máshogy látod ezt a témát.

Várlak szeretettel Theta Healing egyéni konzultációra, ha belevágnál az önfejlesztésbe, és kibontakoztatnád a képességeidet, az erősségeidet és a személyiségedet! Mélyedjünk el az önismeretben együtt!

Csatlakozz egy női közösséghez! Gyere a Harmónia Kert csoportba!