Hogyan kezdj önfejlesztésbe? És legfőképp: miért? [ÚTMUTATÓ]

Azt látom, hogy egyre több emberben kezd fellobban a vágy az önfejlesztés és az önismeret iránt. Viszont nagyon sok kérdés is megfogalmazódik bennük azzal kapcsolatban, hogyan induljanak el. És persze a mélyben az is ott van, hogy: miért? Érzik, hogy valami nem oké, változtatni kellene, és meg is teszik az első lépéseket, ám az eredmények iránti kíváncsiság is ott motoszkál bennük.

Ebben a hosszabb útmutatóban szeretnék neked támpontokat adni, ha te is most indulsz el az önfejlesztés útján. A cikk megírásának ötlete azután fogant meg a fejemben, miután feltettem a Harmónia Kert Facebook-csoportban azt a kérdést, hogy kinek mi okozza a legnagyobb nehézséget az önfejlesztésben. A legtöbben azt a választ jelölték meg, hogy nem tudják, hogyan csinálják.

Remélem, a bejegyzés elolvasása után másképp lesz. 🙂

Kezdeti lépések az önfejlesztésben

Az önfejlesztést én általános iskolás koromban kezdtem. Nem most volt már, mégis jól emlékszem, mennyire szerettem bújni a különböző könyveket. Később rájöttem, hogy ha mélyebbere akarok menni, akkor ennél azért több kell.

Elindulni viszont teljesen jó! Tehát az egyik lehetőség…

Önfejlesztő vagy önismereti könyvek olvasása

Rengeteg van a piacon, tényleg Dunát lehetne rekeszteni velük. Szerencsére. 🙂 Hiszen így biztosan megtalálod a számodra leginkább tetsző műveket. Mielőtt belevetnéd magadat a keresésbe, érdemes átgondolnod, hogy mi a célod.

A tudásodat szeretnéd bővíteni? Netán a saját önismereted mélyére akarsz ásni? Milyen témában fejlődnél szívesen?

Én azt javaslom, készíts magadnak egy fejlődési tervet. Lehet, hogy te elsősorban a nőiségben szeretnél fejlődni. Lehet ez az első számú prioritás. De az is előfordulhat, hogy inkább a családi minták, az intuíció, a meditáció, a karma, gyógynövények, illóolajak vagy más témák érdekelnek.

Vedd sorra ezeket, majd állíts fel magadnak egy rangsort. Utána irány a könyvesbolt! 🙂

Ajánlom szeretettel a Nőiségnapló c. önismereti könyvünket, ami nemcsak tudást ad a kezedbe, hanem önmagadról is teljesebb képet kaphatsz a benne lévő feladatoknak és kérdéseknek köszönhetően.

Segítők, mentorok blogjainak olvasása

Kezdeti lépésnek ez is jó megoldás. Az internet fénykorában számtalan blogbejegyzés, írás, cikk érhető el. Azt javaslom, válassz magadnak egy mentort, akit követhetsz, és töltekezz az írásaiból.

Akár több olyan lelki vezetőt is választhatsz, akinek az anyagaiból szélesítheted a látókörödet. Arra azonban felhívnám a figyelmedet, hogy a minőségre mindig figyelj oda. Inkább tudakozódj, kérdezősködj, hogy mások kit ajánlanak, kit érdemes követni.

És legfőképp: hallgass a megérzéseidre!

Ingyenes minitréningek, előadások

Az elérhető ingyenes anyagok tárháza is igen széles. A Harmónia Kert oldalon mi is készítettünk egy Őszi Megújulás kihívást, amely a neve ellenére nemcsak ősszel adhat neked sokat. 🙂

Ehhez hasonló tartalmakkal, minitréningekkel várunk szeretettel a Harmónia Kert Facebook-közösségben!

Itt tudsz csatlakozni: https://www.facebook.com/groups/441213890401996

Szeretnélek meginvitálni továbbá a Nemet mondani ér! ingyenes minitréningemre is, amely a határhúzás és a nemet mondás művészetének rejtelmeibe avat be.

Ezek az anyagok el tudnak juttatni egy szintre, ahonnan már magabiztosabban léphetsz feljebb!

Önfejlesztő közösségek

Sokat tud adni egy önfejlesztő közösség is. Itt nemcsak a csoportok vezetőitől, hanem a tagok egymástól is sokat tanulhatnak. Megismerhetsz új embereket, együtt töltekezhettek, akár barátságok is születhetnek.

A Harmónia Kert közösség is ilyen, hiszen ahogy fentebb említettem, folyamatosan azon dolgozunk, hogy támogassuk a tagok fejlődését. 🙂

Várunk téged is szeretettel! https://www.facebook.com/groups/441213890401996

De nemcsak ingyenes csoportok vannak, hanem kisebb havidíjú, előfizetéses közösségek is, ahol markánsabb, velősebb tartalmakkal, önfejlesztő tudástárral várják a fejlődni vágyókat.

Nézd meg, hogy a mentornak, akit követsz, van-e ehhez hasonló közössége. Ha van rá lehetőséged, akkor kérdezz körbe, ki milyen csoportnak a tagja, hogyan fejleszti önmagát, kitől és miként tanul. Nem kell egyedül a sötétben tapogatóznod!

Mélyebb önismeret és önfejlesztés mentorral

Egy idő után minden kezdő önfejlesztő megtapasztalja, hogy szüksége van egy külső szemre, egy mentorra maga mellé. Én is rájöttem erre, nekem is van mentorom a mai napig, mert segítőként elengedhetetlen, hogy folyamatosan fejlesszem önmagam.

Én Theta Healing technikával dolgozom, ezzel támogatom a hozzám fordulókat. Ez egy blokkoldó, meditációs technika, amellyel az önismeretet mélyíthetjük el, feloldhatjuk a tudatalattinkban megbúvó blokkokat.

Én is ezt használom a saját folyamatimban a mentorommal, és ezt érzem a leghatékonyabbnak. Ezért döntöttem úgy, hogy ezzel szeretnék támogatni másokat.

Szeretnél te is egy saját mentort? Vedd fel velem a kapcsolatot üzenetben, és megbeszéljük a részleteket! Kattints ide: https://ludanyibettina.hu/kapcsolat/

Tanfolyamok a tudás elmélyítésére

Az alapozás után jöhetnek a mélyebb önismeretet és fejlődést biztosító tanfolyamok. Ezek között is válogathatunk kedvünkre, a kínálat igen színes. Javaslom, hogy ezúttal is készíts egy fejlődési tervet, és annak megfelelően válassz magadnak tréningeket.

Mi a célod? Inkább a látóköröd szélesítése, a tanulás, vagy az önismereted mélyítése, illetve a tudatalattid tisztítása?

Elmondom a saját példámat…

Nekem a nagy áttörést a Theta Healing tanfolyamok hozták meg. Egy kivételével az összeset elvégeztem. Rengeteg tudatalatti hiedelemtől, korláttól és blokktól szabadultam meg a több évnyi munka során.

Aztán eljutottam egy pontra, ahol azt éreztem, hogy jó, jó… Elmosogattuk azt a piszkos poharat, de most már tele kellene tölteni. Elkezdtem tanulni asszertív kommunikációt, elmélyedtem a pszichológiában és beiratkoztam természetgyógyász képzésre.

Úgy éreztem, hogy a sok tisztogatás után most már egy masszívabb tudásra van szükségem ahhoz, hogy a lehető legjobban tudjam segíteni a hozzám fordulókat.

Mi szerepeljen a fejlődési tervben?

Említettem fentebb kétszer is a fejlődési tervet, most pedig nézzük meg tüzetesebben, hogy minek érdemes szerepelnie benne.

1. Mi a célod az elkövetkezendő 1 évre?

2. Milyen tudást szeretnél megszerezni?

3. Milyen témákban szeretnél fejlődni?

4. Milyen út vezet idáig, tehát milyen módszereket fogsz alkalmazni (könyvlista, tanfolyamok, mentor)?

5. Milyen lépéseket fogsz megtenni hónapról hónapra, hogy ezt a célt elérd?

A legjobb, ha részletesen, havi bontásban dolgozod ki, hogy egyben láthasd a teljes képet. Ugyanakkor az is teljesen rendben van, ha mindig az adott hónapra fókuszálsz, és nem készítesz el előre egy egyéves tervet.

Fontosnak tartom, hogy ebben a fejlődési tervben jelöld a megtett lépéseket és mérföldköveket is. Szerintem a fejlődéshez elengedhetetlen számba venni az eredményeket, úgyhogy arra biztatlak, ezeket is mindig írd fel, vezesd. Főleg akkor, ha olyan ember vagy, aki nehezen látja meg a változást. Ne izgulj, sokan vannak így ezzel. 🙂

Miért érdemes önfejleszteni?

Önmagunk megismerése és a tudásunk szélesítése csak a javunkra válik. Önfejlesztéssel tulajdonképpen magadat emeled egy még magasabb szintre. És itt most nem arra gondolok, hogy most nem vagy elég jó…

Általános iskolába is azért járunk, hogy megtanuljunk írni, olvasni, számolni és sorolhatnám. Nem azért, hogy értékesebbek legyünk.

Szóval önfejlesztéssel…

  • megismered önmagad, az igaz vágyaidat és céljaidat;
  • megtanulhatsz új ismereteket, újfajta tapasztalásokat szerezhetsz;
  • megismerhetsz újfajta metódusokat, amelyeket beépíthetsz az életedbe;
  • empatikusabbá válhatsz, jobb irányba változhatsz a kapcsolataid minősége;
  • tisztább képet kaphatsz a megfelelési kényszer, a társadalmi elvárások, szülői minták, tudatalatti blokkok, emberi játszmák stb. témákban;
  • megtudhatod, mi állhat az esetleges enerváltságod mögött;
  • változtathatsz a kapcsolataid, az életed, a munkád és más életterületeid minőségén is;
  • elégedetteb, kiegyensúlyozottabb, boldogabb lehetsz.

Ez csupán néhány példa, a teljes listát napokig írhatnám. 🙂 Azt javaslom, indulj el, és tapasztald meg a saját bőrödön az eredményeket.

Remélem, tudtam neked segíteni a kezdeti lépések megtételében. Ha kérdésed van, nyugodtan tedd fel az info@ludanyibettina.hu e-mail-címen. Szívesen válaszolok.

Várlak vissza!

Bettina